İnsanlar tarafından cinsellikle ilgili merak edilen birçok konu bulunuyor. Fakat bunlara ek olarak insanların cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? Sorusuna da sıkça cevap aradıklarını söylemek mümkün. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında;

  • AIDS,
  • HPV Virüsü
  • Genital bölgede siğil oluşumu
  • Frengi (sifiliz)
  • Bel soğukluğu,
  • Klamidya
  • Hepatit B ve Hepatit C virüsü başta olmak üzere yer alır.

Fakat bazı önlemler alarak bireyler bu hastalıklara yakalanmayabilirler. Burada da altı çizilmesi gereken en önemli noktada erkek olsun kadın olsun tanımadıkları ya da henüz yeni tanıştıkları kişilerle cinsel ilişkiye girmekten sakınmalarından geçiyor. Şimdi gelin sizlere bu hastalıklar hakkında bilgi verelim.

Klamidya Rahatsızlığı

Klamidya rahatsızlığı genellikle kadınlarda sıklıkla görülen ve cinsel yolla bulaşan bir rahatsızlıktır. Hastalığa klamidya trakomatis isimli bir bakteri neden olmakta. Bu bakteri kadınların rahim ağzında ve rektumda etkili olarak ciddi sorun oluşturuyor.

Konumuz cinsel hastalıklar olunca haliyle erkekler Klamidya erkeklerde görülür mü sorusuna cevap arıyorlar. Klamidya; erkeklerde de görülen bir rahatsızlıktır. Enfeksiyon olarak kendini gösteren bu rahatsızlık boğaz başta olmak üzere rektum ve üretrada da etkili olabiliyor.

Erkeklerde ve Kadınlarda Klamidya Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde ve kadınlarda ortak görülen Klamidya’nın belirtilerinin neler olduğu oldukça merak edilmekte. Kadınlarda genellikle Klamidya;

  • Vajinada meydana gelen hafif akıntı,
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı,
  • Cinsel ilişkiden sonra kanama,
  • İdrara çıkıldığında şiddetli yanma,
  • Kasık bölümünde meydana gelen ağrı vb. gibi belirtiler gösteriyor.

Erkeklerinde cinsel yolla kaptıkları Klamidya erkeklerde de hemen hemen benzer belirtilerle kendisini gösteriyor. Erkeklerde yaşanan belirtiler arasında ise;

  • İdrar yapıldığı esnada yanma,
  • Kasık bölümünde ve testislerde yaşanan yoğun ağrı,
  • Sarı ya da yeşil akıntının gözlemlenmesi,
  • Büyük abdest ihtiyacına çok fazla çıkma ve bu esnada ağrı ya da kanama görülmesi vb. gibi karşımıza çıkıyor.

HPV Enfeksiyonu

Cinsel yolla bulaşan bir diğer hastalık da HPV virüsü ya da enfeksiyonu olarak karşımıza çıkıyor. HPV Enfeksiyonu kadınların rahimlerinde ciddi sorun yaşanmasına neden olan bir hastalıktır. HPV virüsünün bulaşması kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açması ile tanınıyor. Peki HPV Enfeksiyonu sadece cinsel yolla mı bulaşır? HPV Virüsü sadece cinsel yolla değil sürtünme yolu ile dahi bulaşabilmekte.

Bu nedenle özellikle kadınların bu noktada cinsel ilişki öncesinde, cinsel ilişki esnasında son derece dikkatli olmaları tavsiye ediliyor. bahsi geçen virüs bağışıklık sisteminin zayıflamasına, genital bölgede yoğun şekilde siğil çıkmasına neden olabiliyor. Peki bu hastalık sadece bayanlarda mı görülür? HPV Enfeksiyonu sadece bayanlarda görülen bir rahatsızlık değildir. Bu rahatsızlık erkeklerde de görülmektedir. HPV enfeksiyonu erkeklerde de penis kanserine neden olması ile tanınıyor.

AIDS

AIDS hastalığına HIV virüsü neden oluyor. AIDS hastalığı hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebiliyor. Bu rahatsızlığın kesin bir çözümü bulunmuyor. Uygulanan tedavi ile sadece hastalığın ilerlemesi ve bulaşıcılık riski azaltılabiliyor.

Genital Bölgede Siğil Oluşumu

Genel olarak bakıldığın siğil oluşumu sadece cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir. Erkeklerin ve kadınların genital bölgelerini düzenli şekilde temizlememeleri dahi bu probleme neden olabilir. Fakat hijyen olarak temiz olmasına rağmen bazı erkekler ve kadınlar HPV virüsü kaptıkları için genital bölgelerinde siğil çıkabiliyor. Peki bu siğiller her iki cinste de görülür mü? Genital bölgede çıkan siğiller her iki cinste de kendisini gösterebiliyor.

Frengi (Sifiliz)

Sifiliz ilk ortaya çıktığı dönemlerde Hristyan hastalığı ya da Frenklerde görülen hastalık olarak biliniyordu. Hastalık cinsel temas yoluyla ya da vücutta bulunan yaraya temas edilmesine bağlı olarak bulaşıyor. Elbiseleri ortak kullanan bireyler bu hastalığı birbirlerine bulaştırabiliyorlar.

Bu hastalık genital bölge başta olmak üzere deride, lenf bezlerinde ve omurilik sisteminde ciddi hasara nedene oluyor. Peki frengi her iki cinste de görülen bir hastalık mı? Frengi diğer adıyla sifiliz hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen cinsel yolla bulaşan bir rahatsızlık olarak biliniyor.

Bel Soğukluğu

En fazla karşımıza çıkan cinsel yolla bulaşan rahatsızlıklardan biri de bel soğukluğudur. Bel soğukluğu kendisini idrarda sarı ya da yeşil akıntı şeklinde kendini gösterir. Genital bölgede kaşıntıya ve idrar yapıldığı esnada yanma hissi vererek kendini gösterir. Ciddi bir rahatsızlık olan bel soğukluğu kadınlar da tüplerin kapanmasına dolayısıyla da kısırlık sorununa dahi neden olan ağır bir hastalıktır.